Don't !

Hola.. Lya just nak share artikel ni..
sangat penting and berguna okey..
well, sharing is caring kan..
spread the love... :)

#
Jangan, Jangan dan Jangan,
Don't !!!

Jangan sengaja lewatkan solat. Allah tidak suka. 

Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). 
Tu kan tempat najis..

Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah. 
Makruh sebab ia membahayakan kita jugak kan.. 

Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. 
Makruh dan mewarisi kepapaan. 

Jangan tidur selepas subuh. Rezeki lari !

Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan.
 Nanti berkongsi rezeki dgn syaitan !

Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. 
Niat utk melakukan kebaikan, pahala untuk kita..

Jangan pakai kasut atau selipar yang berlainan pasangan. 
Makruh dan mewarisi kepapaan. 

Jangan biarkan mata liar memandang !
Bertambah dosa... 
Nanti hati kita gelap diselaputi dosa. 

Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah. 

Jangan mengumpat sesama rakan taulan. 
Nanti rosak persahabatan ! 

Jangan lupa,
kita sentiasa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja seharian kita. 
Nanti sombong bila berjaya. 

Jangan bakhil untuk bersedekah. 
Sedekah tu amalan mulia.
panjangkan umur dan murahkan rezeki kita. 

Jangan banyak ketawa. 
Nanti mati jiwa. 

Jangan biasa berbohong, sebab tu ciri-ciri munafik !

Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. 
Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH. 

Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. 
Akhirat  lebih utama dan 
kehidup di sana yang abadi dan kekal selamanya.. 

& Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN !
Sebab semuanya untuk keselamatan kita. 
ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya..

 "Sebarkanlah ajaranku walau satu ayat pun" (Sabda Rasulullah SAW) 
"Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. 
Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat
kemenangan yang besar." (Surah Al- Ahzab :71)
##

Renung-renungkan.. dan selamat beramal.. :)
sekadar peringatan utk kita bersama.. 
sharing is caring lahhh.. hehe..
bai..

                                                                                                                               Xoxo,
                                                                                                                             Cik Clara



Thanks for reading!

Ulalala... Welcome bebeh...


Weehooo... First entry on the first day of 2013 !
Finally, sempat jugak nak meng'update bloggie kan... 
well.. Assalamualaikum wbt...
Hola reader's ! kabare?
seriously, kangen giler oii nak ber'blogging...
but apakan daya, urusan laen lebih memerlukan...

so...
Selamat datang 2013 !
but before that, Selamat pergi 2012 !
 semoga perginya 2012, bawa semua bende-bende 'pahit' yang pernah berlaku,
bawa pergi kesemua bende-bende yang kalau boleh taknak 'jumpa' lagi dah...
Nak melupakan tue perkara 'pahit' tue mustahil kan, but, Insya'allah..
 semua tue akan jadi semangat dan kekuatan untuk kte jadi lebih matang dalam hidup..
kan?
anyway, thank you so much untuk semua pengalaman dan kenangan..
ketawa dan air mata, jatuh dan bangun, pahit dan manis...
semua tue bukan untuk mematahkan semangat, malah mematang dan memberi kekuatan...
# hadapi dengan senyuman !

back to 2013, Alhamdulillah...
masih diberikan kesempatan untuk meneruskan hari-hari di muka bumi..
masih diberikan kesempatan bertambah nya umur ! 
getting old ! ouhh tidak ! :( hehe..
dengan doa dan harapan...
semoga tahun nie lebih baik dari tahun lepas, Insya'allah..
kalau boleh this year nak senyum-senyum, gelak-gelak and happy-happy jer okeyh!

My azam?
Tahun nie takde yang special kot rasanya...
Alhamdulillah, azam lya untuk tahun lepas dah pun tercapai ! hehe.. 
Terima kasih Ya Allah..
apa bende nya tue, biar lah diriku saja yang tahu ea..
this year, nothing much... cuma ade lah sesetengah perkara yang perlu di capai this year..
paling utama this year adalah $$ !!
huhu.. kat mata I dah penuh simbol $$ dah nie..
Insya'allah, tahun nie kena keja keras sikit untuk mencapai apa yang di impikan tue..
alaaa... 'sesetengah' perkara tue..
Apa? ade lahhhh... 
a'haa ! no..no..no..
'married' bukan lah benda yang berada dlm 'sesetengah' perkara tue...
tidak yer adik-adik.. still banyak benda yang perlu di capai before melangkah ke alam tue..
but, sape tahu kan? kerja Tuhan..
apa-apa pun boleh terjadi...
bak kata pepatah, kte hanya merancang..
dan sesungguhnya, perancangan Allah SWT adalah yang terbaik untuk hamba-Nya..
dan semoga segala-galanya berjalan dengan baik untukku..
Dengan Izin dari-Nya, Insya'allah...
Amin..

so...
dear myself !
tolong bangun and sembuh dari kesakitan,kelukaan yang lalu...
kesan yang tertinggal tue perlu dikuburkan dalam-dalam !
remember, awak ade 365 helaian baru yang perlu di corakkan seindah-indah nya...
be more matured ! more stronger !
untuk menghadapi apa jua yang mendatang..
yes u can ! :)

oh ya ! tak lupa, untuk adik-adik comel..
selamat kembali ke sekolah ! hehe..
dah kena bangun awal-awal ea... alololo..

and lastly,
Happy New Year to everyone...
semoga hari-hari dalam kehidupan kita, di berkati dan dirahmati 
oleh Allah SWT...








Thanks for reading!