Iftar di kampung!

Hola readers ! Phewww~ finally !
pssstt ! thanks abah sbb tlg bayarkan bil broadband.. ngeh3..
waaahhh ! berkapuk entry nak update nih.. sila Q yer..
ek eley... takde bende pun lah ! cbok jer nak cte eh !
ahhh !! tak kira.. nak jugak cte kat korang ! baca!!!! haha..

act, mcm biasa jer.. alahai.. takde bende pun lah.. 
just nak share aktiviti mse lya kat kampung halaman..
where? perlis indera kayangan ! yer..yer ! saya di lahirkan di sana yer..
cheq orang phe-ghe-lih.. :)
but membesar and menjadi kiut miut cmnih di penang.. haha
alaaa... biar laaa.. sesekali jerk nak perasan ckit...
well, sape lagi yang nak memuji selain diri sendiri.. kan??
pssst ! pssst ! jangan tak tau ea.. saya lah anak dara yang paling rajin ble berada di kampung tau !
haha... Percaya lahhh~ lalalala..
okey.. check dis out !

see.. muka gigih nak ke pasar tani pepagi buta... hehe
semangat !
so, ade mak-mak mertua yang ter berkenan nak jadikan menantu?


 okey ini ialah menu of the day :
~ayam percik specially by paksu and maksu
~sup daging
~mee goreng special ala-ala basah gtu..
and lain-lain lauk lah !
biasa-biasa jer..
act mula-mula plan nak buat nasi ulam.. eh ! korang tau tak nasik ulam?
ala yang bubuh bebanyak daun tue..
haaa... camnih ha...
* image by pakcik google yer
then makan lah nasik ulam tue dengan ikan masin ker, sambal tumis ker, or asam pedas..
normally kat kampung lya memg itulah combination menu nye..
nasik ulam + asam pedas keladi.. specially made by tok ! perghhhh...
tapi..tapi.. lya tak bpe gemar gak nasik tue, skadar rasa ckit-ckit jer lah...
sebab nye, nanti hangin and panas satu badan dengan ramuan segala daun nye tue !
so, memandang kan plan pun batal last minit..
masak ape yg ade jer lah kata makcik...
cakap jer apa yang ade, tapi last-last penuh gak meja.. dasyat..
 
tadaaaaa...
penuh meja der..

honestly, iftar ramai-ramai dengan sedara mara... tambahan dengan susana kampung pulak kan..
memang lain sangat rasa nya.. meriah ! seronok !
masak ramai-ramai... ehem ! okey, admit ! saya tak pandai masak..
tapi belajar and rajin membantu okeyyyyy !!!
serious ly, memang meriah.. bayang kan jer lah kalau dah ke pasar tani pun angkut satu rombongan..
siap buat group-group lagi.. yang sana handle benda-benda nak buat sup, yang sini beli sayur..
mana tak meriah nye kan.. cepat jer masa berlalu masing-masing pun dah balek bekerja..
but insya'allah.. malam raya nanti semua akan berkumpul kat kampung..
Alhamdulillah... :)

okey... got to go !
oh ya.. lastly !
dua insan tersayang yg sentiasa menceriakan hari-hari saya !
they love each other !
and i love them..
so much !





Thanks for reading!

0 comments: