Just Be Careful !

Hola reader's !
tengah-tengah online tadi, ade sorang kawan facebook lya yang share kan artikel nih..
dari tajuk nye menarik minat lya untuk membaca..
and, bila dah terbukak and terbaca pulak..
i dont know ! rasa 'blur'..
tak tahu sama ada lya sebagai perempuan patot rasa berterima kasih sebab si penulis blogger 
cuba menegur pemakaian golongan muslimah sekarang ni ataupun sebaliknya?

I'll give you the link, korang tengok and judge lah sendiri okey?
cuma, pendapat peribadi lya perkara sebegini sebenarnya sangat lah mengaibkan seseorang..
siapa yang tak rasa malu bila gambar nye di 'upload' kan ke dalam blog and di kritik dengan kata-kata yang pedas tanpa kebenaran and tanpa pengetahuan tuan punya badan?
walaupun mayb niat penulis blog tersebut baik dan hanyalah sebagai teguran kan..
but whatever it is, tak sepatot nye lah wujud nya blog sebegini..
amik pic orang secara curi-curi.. tue pun seolah-olah dah mengganggu privacy orang kan..
entry yang ditulis pun meggunakan bahasa yang 'pedas',
senang cte boley sentap lah sesapa yang makan cili tue kan..

so, this is the link [http://tudung-candid.blogspot.com/]
and artikel yang lya baca adalah dari sini
 [http://mynewshub.my/2012/08/16/wanita-yang-bertudung-ingatlah-sebelum-kena/]

my advice.. untuk semua gadis-gadis kat luar sana... senang cte untuk semua yang
bergelar perempuan lah.. including myself !
cuba lah perbaiki apa yang kurang pada diri..
supaya perkara macam ni, which is menjadi 'mangsa' keadaan.. dapat di elakkan..
well, takde manusia yang sempurna kan?
tapi kte boleh cuba untuk berubah menjadi yang lebih baik !




Thanks for reading!

Balek kampung... Weeehhhoooo~ Bubye korang !

Hai korang !
okey, memandangkan esok lya akan terbang pulang ke kampung halaman..
cewaahh ! terbang tue... macam lah naek flight !
pde hal penang ke perlis dua jam jer.. tapi kalau abah yang drive, dua jam tue akan jadi 
dua jam lebih or tiga jam ! hehe..
okey..okey.. so, memandang kan esok lya dah nak balek kampung,
ni merupakan last entry dari lya lah..
untuk before raya jer ! nanti lepas raya kte jumpa lagi.. :)
confirm banyak cte punya nak story kan..kan..kan..
pssst ! pssst ! baju ghaye wane ape korang?
uikkksss ! zipkan dulu mulut tue.. kte story after raya okey.. :)
act bukan hape, malas sebenarnya nak mengusung Encik Lappy nih balek ke kampung..
firstly sebab 'kureng' privacy.. dah ramai-ramai tue faham-faham jer lah kan..
lagipun kat kampung, line slow ckit.. usually, lya online gune fon jer kat sana.. hihi..
tue pun bergantung pde mood and kelapangan.. 
so, di kesempatan ini...
Lya menyusun sepuluh jari memohon maaf pde korang sume...
tak kira lah dari membe-membe blogger, yang ade membaca blog lya selama ni, 
pada sume-sume lah yang mengenali diri lya..
sama ada mengenali diri lya yang sebenar di luar 'alam maya' nih, 
or mengenali 'Lya Clara' and also to those yang
mengenali CikClara di  'cikchentaclara.blogspot.com' :)
lya mohon ampun maaf yer andai ade perlakuan lya, percakapan or penulisan lya
yang mungkin menyinggung perasaan korang tanpa lya sedar..
dan dengan setulus hati, lya maafkan semua nya.. :)

pada kawan-kawan yang sama-sama nak gerak balek ke kampung halaman esok,
hati-hati drive yer ! pakcik-pakcik yang bawak bas tue pun hati-hati memandu !
bak kata signboard yang slalu terpacak kat tepi highway tue,
'Pandu Cermat, Ingatlah Orang Yang Tersayang'
semoga kepulangan kita di sambut dengan senyuman, bukan dengan tangisan...
Insya'allah..
and untuk korang yang di perantauan, tak dapat balek raya tahun ni,
jangan lah sedih-sedih tau.. mungkin takde rezeki tahun nie..
tingat pulak zaman blajar, kawan-kawan yang duduk jauh tue memang berebut-rebut carik tiket bas..
ade yang masuk jer bulan Ramadhan, dah pun pegi booking tiket bas siap-siap..
masa tue, raya bersyukur sangat sebab rumah dekat.. tak payah nak berebut tiket bagai..

oh ya ! adik-adik sekalian.. jangan main mercun yang membahayakan okey !
tapi, dah macam tradisi masyarakat melayu kan setiap kali nak raya mesti main bunga api and mercun kan..
tak lengkap rasa nya suasana raya tanpa bunyi bising mercun bagai kan..
tapi nak main tue berpada-pada lah.. akak pun tak sabo nak balek main mercun kat kampung nih !
cuma bawak-bawak beringat lah kan !
jangan sampai mercederakan diri sendiri okey !
kang dah elok-elok Allah SWT kurniakan tangan jari,cukup sifat sume.. 
tiba-tiba jadi cacat pulak, Nauzubillah..
see... kan akak lya korang ni dah membebel panjang lebar nih ha.. hehe..
Ingat tau !

and, akhir skali.. semoga kedatangan Syawal tahun ni membawa kegembiraan kepada kita semua..
bersama keluarga dan insan-insan tersayang..
dalam kita bergembira, jangan lupa yang berduka ! :)
Selamat Menyambut Hari Raya Aidilfitri..
Maaf Zahir & Batin !



Thanks for reading!

Jum sama-sama kita share benda penting nie..

Macam yang kita semua tahu,dengar and baca di suratkhabar, tengok kat berita..
tentang kejadian ngeri di mana seorang remaja perempuan yang baru berusia 16 tahun,
dibakar di kawasan semak oleh teman lelaki nya sendiri !





so di sini lya nak kongsi kan lah sikit, artikel yang dah pun di edarkan ke merata-rata 
berkenaan kes ini.. semoga suspek yang menjadi buruan polis tue, dapat di berkas dengan segera..
and dengan doa serta harapan jugak, agar kejadian-kejadian sperti ini tidak berulang..
kesian lah dengan si mangsa, betapa azab nye dia menanggung suma tue kan..
kesimpulannya, bercinta lah secara waras yer !
rasanya paling penting dalam setiap diri seseorang individu tue adalah,
sifat berperikemanusiaan.. tanpa tue, mungkin dia tak layak di panggil manusia kan?

#
Polis meminta kerjasama orang ramai untuk mengesan saspek berhubung kejadian remaja perempuan 16 tahun yang di bakar di kawasan semak berdekatan Seksyen 1, Wangsa Maju, awal pagi semalam.

Nama: MOHD AMIR BIN MOHD ANUAR
Umur : 18 Tahun

Orang ramai yang mengenali saspek bolehlah menyalurkan maklumat ke Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur ditalian 03- 21460522 samb. 597 atau mana-mana balai Polis yang berhampiran atau melalui Hotline Polis KL (Rakan Cop) di talian 03-21159999 atau SMS POLISKL ke 32728.


Berita METRO

KUALA LUMPUR: “Mama tolong kak ngah. Kak ngah sakit. Kak ngah kena bakar,” rintih seorang remaja perempuan berusia 16 tahun ketika menghubungi ibu angkatnya selepas dipercayai dibakar teman lelakinya di kawasan semak berdekatan Seksyen 1, Wangsa Maju, awal pagi kelmarin.

Dalam kejadian jam 3.15 pagi itu, mangsa yang keluar bersama teman lelakinya berusia 19 tahun itu disimbah petrol sebelum dibakar menyebabkan terbakar lebih 25 peratus dari muka hingga ke pusatnya dan dilaporkan kritikal.

Bapa mangsa, Mat Zaki Mat Hussin, 45, berkata, anaknya, Nurul Firzanah yang masih bersekolah dalam tingkatan empat itu pergi ke rumah ibu angkatnya dan selepas tiba di sana, dengan kebenaran ibu angkatnya itu dia keluar untuk berjumpa teman lelakinya dipercayai untuk bersahur.

Menurut Mat Zaki, mereka yang sudah mengenali teman lelaki mangsa dan keluarganya tidak berasa syak untuk membenarkan mereka keluar bersama.

Bagaimanapun, katanya, jam 3 pagi, dia menerima panggilan daripada nombor yang tidak dikenali memberitahu Nurul Firzanah dibakar berdekatan Flat Wangsa Sari di kawasan terbabit.

 # sumber dari google, facebook and others blog..



Thanks for reading!

Nak tengok nih !

Hola !  :)
tengah-tengah nge-date dengan Encik Youtube tadi, tertengok lah pulak..
beberapa trailer filem yang bakal keluar kat cinema nanti..
dalam bebanyak tue, ade lah tiga filem nih yang lya memang tertunggu-tunggu nak pegi tengok pun !
aahhaaa... meh nak share ea korang...
#1- SAM (Saya Amat Mencintaimu)
orait, sedikit sinopsis yang lya baca mengenai filem ni,

Sebuah filem pyscho thriller, mengisahkan tentang Sam 
yang bekerja di sebuah syarikat percetakan yang mencintai Lisa iaitu rakan sekerjanya. 
Dalam masa yang sama, Lisa sering diganggu oleh Haikal 
dan timbulnya konflik pergaduhan antara Sam dan Haikal. 
Namun begitu, pada masa yang sama juga Jefri turut menaruh harapan pada Lisa.

teraju utama by shaheizy sam and lisa surihani..
pssst ! psst ! syamsul yusof pun adeeee... ehem !
pose sikit Encik Ameer yang encem segak lagi bergaya...
alahaiiii...




see.. sweet kan dorang ! :) 
and this is the trailer..

#2- Aku Terima Nikahnya..

A little bit sinopsis..
Filem romantik drama ini mengisahkan tentang hidup sepasang suami isteri,
 Johan yang dibintangi oleh Adi Putra dan Arlisa dibintangi oleh Nora Danish yang baru sahaja berumahtangga yang mana secara tiba-tiba selepas berlaku suatu kemalangan, 
si suami mengalami Selective Amnesia dan lupa segala mengenai isterinya. 
So, keseluruhannya.. 
Aku Terima Nikahnya menyaksikan pengorbanan Arlisa untuk mengembalikan semula ingatan suaminya.
so, this is the offial trailer..


taddaaa... cantik kan Nora Danish pakai tudung..
dorang nih memang 'ngam' jer kan bila digandingkan dalam drama or filem !

#3- Salam Cinta

 Ni pulak filem cinta islamik..
lakonan si cantik manis yang lya sukeeeeee sangat tengok !
Diana Amir and hero nye Kamal Adli..
pssst ! walaupun lya kureng minat ngan hero nye nih..
tapi kena layan jugak sebab ade Diana Amir..

cantik kan dia..  
jum tengok trailer nye.. interesting jugak !

orait ! so, that's the list !
makcik !!!!!! take note okey !
anda wajib temankan saya menonton kesemua filem dalam list di atas !
i dont care !! haha..
oh ya ! before terlupa.. semua pic from pakcik google..
and video nye pulak kesemua dari Encik Youtube..
thanks uncle and mr..

daaaa korang ! chiaw~



Thanks for reading!

Double thumbs up !

Pssst ! Psssstt !
Act kan, semalam lya tak boleh tidow.. 
so jari jemari pun gatal-gatal lah pegi skodeng Encik Youtube.. hehe..
ter jumpa and tertengok lah pulak iklan raya nie haaa...
 by Bernas..
maka, mengalir lah air mata ku dengan laju nya...
seriously, sangat sedih..
ianya tentang dua orang anak yatim yang nak pulang beraya..
sorang buta, sorang pulak ade masalah percakapan and pendengaran..
saling bergantung antara satu sama lain, nak balek beraya..
act, nak pegi kubur ibu nya... :(
kat tv tak syok, sebab nye dah potong-potong sampai tinggal ciput !
sesape yang tak tengok lagi tue, check this out okey !
 
# ouh ya, double thumbs up Bernas ! :)
petronas punye iklan kureng lah taon ni.. huhu
takpe..takpe.. next year ado lagii~ hehe



Thanks for reading!

Alahai.. Cute nye..

Hyep !
well, macam biasa nak share ngan korang nih..
i've found this..
taaadddaaaa~
cute kan? comel jer...
haaa.. nie lah gambar kad kawen Ustaz Don Daniyal and pasangan nye Husna..
sape tak kenal kan Ustaz Don.. ehem !

Selamat Pengantin Baru Ustaz... :)
# image from pakcik google okey..



Thanks for reading!

Sebaik-baik perhiasan dunia, adalah wanita yang solehah.. :)

Hurmm.. staying at home without doing nothing !
hari-hari surf internet, ber-facebook, ber-blogging and mostly lya suka membaca..
tak kira lah baca buku apa pun asalkan kat tangan ni hari-hari ada satu buku untuk di baca..
dari novel nya, majalah, buku-buku abah pun layan gak.. and kadang-kadang pinjam buku mama..
hehe.. thanks mama.. oppss ! thanks too abah..
okey.. bercakap pasal membaca.. honestly, sejak bergelar nye penganggur terhormat ni,
lya banyak membaca.. and saya sukaaaaaaaaa membaca ! of course lah kan.. haha..
cuma, maybe 'buku-buku untuk study' tue kadang-kadang 'kureng' sikit..
bukan apa korang, penyakit baloq liat menyerang, orang penang kata.. hehe..
okey..okey.. melalut jer kan..
meh.. meh nak share ngan korang article nih !
interesting ! :)

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH....,
Yang hatinya dibalut rasa taqwa kepada Allah,
Yang jiwanya penuh penghayatan terhadap Deen Allah,
Yang sentiasa haus dengan ibadah kepada Allah,
Yang sentiasa dahaga akan mengharap redha Allah
Yang solatnya adalah bekal dirinya,
Yang tidak pernah takut untuk berkata benar,
Yang tidak pernah gentar untuk melawan nafsu,
Yang sentiasa bersama para mujahiddah Allah

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH,
Yang menjaga tutur katanya,
Yang tidak bermegah dengan ilmu yang dimilikinya,
Yang tidak bermegah dengan harta dunia yang dicarinya,
Yang sentiasa berbuat kebajikan kerana sifatnya yang penyayang,
Yang mempunyai ramai kawan dan tidak mempunyai musuh yang bersifat jahat

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH,
Yang menghormati suaminya.
Yang sentiasa berbakti kepada orang tua dan keluarga,
Yang bakal menjaga kerukunan rumah tangga,
Yang akan mendampingi suami dalam mendidik anak-anaknya untuk mendalami Islam,
Yang mengamalkan hidup penuh kesederhanaan,
Kerana dunia baginya adalah rumah sementara menuju akhirat.

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH,
Yang sentiasa bersedia untuk menjadi makmum imamnya
Yang hidup di bawah naungan al-Quran dan sunnah
Yang tidak dikotori dengan perhiasan dunia
Yang menjaga matanya dari berbelanja,
Yang sujudnya penuh kesyukuran dengan rahmat Allah ke atasnya.

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH,
Yang selalu menjaga lisan, penyayang keluarga & suaminya,
Matanya kepenatan kerana membaca al-Quran,
Suaranya lesu kerana penat berzikir,
Tidurnya lelap dengan cahaya keimanan,
Bangunnya Subuh penuh kesedaran
Kerana dia sedar betapa indahnya menjadi wanita solehah melebihi perhiasan apapun didunia
Semakin sedar bertambah usianya bertambah kematangannya.

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH
Yang sentiasa mengabdikan diri untuk menjadi mujahiddah Allah
Yang baginya hidup di dunia adalah ladang akhirat,
Yang mana buah kehidupan itu perlu dipelihara dan dijaga,
Agar tumbuh putik tunas yang bakal menjaga dirinya di alam baqa'
Meneruskan perjuangan Islam sebelum hari kemudian.

Jadilah seorang WANITA SOLEHAH
Yang tidak terpesona dengan buaian dunia,
Karena dia mengimpikan SYURGA ALLAH

# Subhanallah... 

 # image by pakcik google and the article copied from another blog/sumber..






Thanks for reading!

Luahan hati Supergurl!


Weyh ! Saya berbohong !
Ermm.. 

Berbohong bila mengatakan tak suka,
sedangkan hati teramat mendambakan..

Berbohong bila mengatakan tak sayang,
sedangkan hati separuh mati menyayangi..

Berbohong mengatakan tak rindu,
sedangkan hati terlalu merindu..

Berbohong mengatakan membenci,
sedangkan hati tak pernah mampu untuk melakukan..

Berbohong tak pernah mengingati,
sedangkan hati, jiwa, fikiran hanya ada kamu..

Berbohong seolah-olah menyerah,
sedangkan di hati tak putus berdoa..
Berbohong dan terus berbohong..
Bibir terus melafazkan kata tanpa kerelaan hati..
Memujuk hati sendiri..

# Well, saya kan 'Supergurl'.. saya kuat ! yeshh !

 see..  :)
keep smiling..



Thanks for reading!

Iftar di kampung!

Hola readers ! Phewww~ finally !
pssstt ! thanks abah sbb tlg bayarkan bil broadband.. ngeh3..
waaahhh ! berkapuk entry nak update nih.. sila Q yer..
ek eley... takde bende pun lah ! cbok jer nak cte eh !
ahhh !! tak kira.. nak jugak cte kat korang ! baca!!!! haha..

act, mcm biasa jer.. alahai.. takde bende pun lah.. 
just nak share aktiviti mse lya kat kampung halaman..
where? perlis indera kayangan ! yer..yer ! saya di lahirkan di sana yer..
cheq orang phe-ghe-lih.. :)
but membesar and menjadi kiut miut cmnih di penang.. haha
alaaa... biar laaa.. sesekali jerk nak perasan ckit...
well, sape lagi yang nak memuji selain diri sendiri.. kan??
pssst ! pssst ! jangan tak tau ea.. saya lah anak dara yang paling rajin ble berada di kampung tau !
haha... Percaya lahhh~ lalalala..
okey.. check dis out !

see.. muka gigih nak ke pasar tani pepagi buta... hehe
semangat !
so, ade mak-mak mertua yang ter berkenan nak jadikan menantu?


 okey ini ialah menu of the day :
~ayam percik specially by paksu and maksu
~sup daging
~mee goreng special ala-ala basah gtu..
and lain-lain lauk lah !
biasa-biasa jer..
act mula-mula plan nak buat nasi ulam.. eh ! korang tau tak nasik ulam?
ala yang bubuh bebanyak daun tue..
haaa... camnih ha...
* image by pakcik google yer
then makan lah nasik ulam tue dengan ikan masin ker, sambal tumis ker, or asam pedas..
normally kat kampung lya memg itulah combination menu nye..
nasik ulam + asam pedas keladi.. specially made by tok ! perghhhh...
tapi..tapi.. lya tak bpe gemar gak nasik tue, skadar rasa ckit-ckit jer lah...
sebab nye, nanti hangin and panas satu badan dengan ramuan segala daun nye tue !
so, memandang kan plan pun batal last minit..
masak ape yg ade jer lah kata makcik...
cakap jer apa yang ade, tapi last-last penuh gak meja.. dasyat..
 
tadaaaaa...
penuh meja der..

honestly, iftar ramai-ramai dengan sedara mara... tambahan dengan susana kampung pulak kan..
memang lain sangat rasa nya.. meriah ! seronok !
masak ramai-ramai... ehem ! okey, admit ! saya tak pandai masak..
tapi belajar and rajin membantu okeyyyyy !!!
serious ly, memang meriah.. bayang kan jer lah kalau dah ke pasar tani pun angkut satu rombongan..
siap buat group-group lagi.. yang sana handle benda-benda nak buat sup, yang sini beli sayur..
mana tak meriah nye kan.. cepat jer masa berlalu masing-masing pun dah balek bekerja..
but insya'allah.. malam raya nanti semua akan berkumpul kat kampung..
Alhamdulillah... :)

okey... got to go !
oh ya.. lastly !
dua insan tersayang yg sentiasa menceriakan hari-hari saya !
they love each other !
and i love them..
so much !





Thanks for reading!