Jatuh 'sayang'.. Jatuh 'kasih'..



Hey!
A few day lepas.. emmmm.. kira nya lepas lya balik dari holiday lah..
terkezutt, tersentap semua ada bila tiba-tiba jer 'detect' something yang bernyawa kat celah dinding luar rumah.. apa dia? baby kucing.. sangat kecil,sangat comel.. mata pun tak bukak lagi tau..
ehem!! untuk pengetahuan korang, lya ni kan memang 'penakut' kucing.. sejak azali lagi..
sekadar dia lalu kat sebelah ok lagi..
tapi,bila dia dah start usyar ala-ala nak panjat jer.. mula lah tak senang duduk jadi nya..
tue belum lagi kira terjerit ker apa ker.. malu nyaaaaa jgn cita lah.. haha..
kawan-kawan rapat, family lya termasuk lah 'encik pakwe' sendiri pun dah memang sedia maklum sifat 'penakut' lya nie.. so ble pergi mana-mana jer, dorang dah siap buat benteng, perisai bagai.. 
and tolong halau kan.. hehe..
tapi nak kata tahap kronik sifat penakut lya ni, tak jugak..
sebab ble kucing tue duduk diam, duduk bebaek.. lya boleh jer pergi usap-usap..
but, stakat tue jer lah.. dia gerak sikit jer.. cepat!!! jauhkan diri.. haha!

berbalik cita tadi.. mula-mula tue, kami biarkan jer.. suma sekadar jenguk-jenguk camtue jer lah..
sebab, ni bukannya first time si ibu lahirkan anak kat area kawasan rumah ni..
dah besar-besar pun anak-anak dia yang lain..
tapi, ble asyik dengar menjerit jer 'baby-baby' kucing tue..
pelik jugak kan.. ibu nya mana?
keluar usyar-usyar pun takde nampak si ibu..
sehari semalam kami biarkan.. memang langsung tak nampak si ibu.. tak tau lah mana pergi..
ntah mati ker, orang ambik buang ker.. ntah!
abah cakap, jangan-jangan si Vietnam buat kenduri tak?
ntah! Allahualam..
so, atas dasar tanggungjawab dan perikemanusiaan.. 
kami ambik keputusan untuk pindahkan semua baby tue..
yer lah.. takkan nak biar mati kot.. kesian..
honestly.. family lya memang tak pnah ade pets.. yang ade pun ikan jer..
tue pun abah yang bela.. so, kteorang memang tak tahu menahu bab-bab nak bela kucing ni..
just tahu sikit-sikit jer adalah..
psssttt!! time 'misi menyelamat' tue, confirm-confirm lah lya jadi pemerhati jer kan..
haishhh! tak boleh nak pegang.. memang kecik sangat..
naek meremang bulu roma, tekak bila tengok 'baby' kucing tue gedik-gedik.. haihhh!!


Dah selesai operasi menyelamat tue..
lya cuba rujuk cara-cara nak handle baby kucing dekat kawan-kawan lya, kawan mama, our jiran and of course 'encik pakwe' lah.. sebab rumah dia banyak kucing!
siap offer nak suruh dia bela lagi.. hehe..
kata orang anak kucing memang susah nak bela.. and susah jugak nak survive untuk hidup..
sebab waktu-waktu gini dorang perlukan ibu..
manusia jaga mana lah nak sama dengan ibu nye sendiri jaga kan..
memang kalau tengok pada keadaan pun rasa cam mustahil untuk dorang survive..
even tokey pets shop sendri pun cakap macam tue..
but mama ambik keputusan utk jaga dulu dorang sementara kami sama-sama carik solution lain..
bukan sekoq dua tau.. tapi ada enam semuanya.. tiga putih,tiga oren..
cute sangat !
so, kteorang pun beli lah a few thing yang perlu untuk jaga 'baby-baby' tue..
paling penting susu and botol susu!
tokey pets shop tue adalah bagi tips-tips sikit..
so, berbekal kan semua tue mama,abah,adik-adik and lya sendiri.. kteorang gilir-gilir jaga dorang..
beberapa hari jaga dorang.. dari seorang penakut, lya dah berani sikit-sikit bagi dorang minum susu botol..bersihkan tempat dorang.. hehe! :)
seriously, agak susah jugak lah nak jaga baby kucing macam ni..
sebab nye dorang still tak bukak mata and !!!! tali pusat pun still ada ok !!
and.. memang betul cakap orang.. sekor,sekor and sekor.. ada jer yang mati..
so sad.. sedih rasanya ble kte dah cuba sedaya upaya untuk jaga dorang kan..
their needs their mom!
until today, there's only one kitten left.. struggling to survive..
stiap hari suapkan susu untuk dia.. bersihkan dia..
so far, semuanya nampak ok.. dia pun nampak sihat.. I hope everything will be ok lah..
dah jatuh sayang rasanya.. jatuh kasih..
I called him 'Comel' but mama called him 'Crome'..
semua orang kat rumah ni sayangkan Crome..
and their got their own name for this little 'baby'..
Crome pun macam dah mula kenal kami semua.. dah pandai nak bermanja.. aktif..
yes!! I feel so happy to taking care of him!
there's a few pics of Crome.. Insya'allah kalau dia still bersama kami..
I'll tell you the new story about Crome ok..





Thanks for reading!

0 comments: