Masak-masak versi malas !


Hola reader's !
ade yg sambut besday hari ni tak?
Hari ni ramai kawan-kawan 'mukabuku' lya yg sambut besday tau !
korang punya besday bila eh?
emm.. untuk kawan-kawan blog lya yg juge menyambut hari kelahiran pde hari ni,
lya ucap kan 'Selamat Hari Jadi' yer..
May Allah SWT Bless You, Dear..
smoga di murahkan rezeki, di panjangkan umur..
paling penting, happy-happy slalu yah !
oh ya !
besday lya, 06 October nanti !
jgn lupa 'hadiah' utk lya okeyh !
heeee.. no lah ! just kidding..
orait !
Entry 'merepek meraban' for today..
alkesah nye..
taaaadddddaaaaaaa !!
'Speghatti ala-ala Malas' 



specially made by 'chef-chef bersatu'... yeayy !
which is.. me and my adik-adik lah !
ntah ape mimpi ntah dorang tue... rajin bebeno hari ni masok dapur...
sama lah kakak nye ni pun, kalau idak.. harapan ler ! ngeh..ngeh..ngeh..
kalau Encik Pakwe tau nih, confirm t'kezut ala-ala rabbit nih ! :)
okey.. ayuh chef ! cara nak masak nye?
takde lah susah mana.. dah nama pun masak versi malas kan..
memg tersimple lah sangat..
firstly, macam biasa rebus spaghetti tue...
dah agak-agak lembut, enak nak di makan dgn kuah nye nanti, cukup lah tue..
ade sesetengah orang yg suka rebus 'bodo' jer..
means.. rebus smata-mata dengan air jer..
ade jugak yang suka letak sikit garam, letak marjerin ker..
so nanti akan rasa masin-masin lah skit speghatti nye tue..
ade jugak yang suka letak cheese ! 
nak buat kuah nye pulak, just guna 'prego' sauce jer..
macam-macam jenis ada, tp yg lya guna ni adalah 'prego original' punya..
kiranya yg sos kosong lah, btol-btol sos dia jer !
kenapa? sebab tue jer yg ada kat rumah ni.. heee~
kalau ikutkan, nak lg sedap korang guna lah yg ade mushrooms tue..
takpun pegi supermarket, pilih jer.. macam-macam jenis prego sauce yg ade kat pasaran..
okey, cara yang paling simple nak buat nye..
bukak jer tin, just panaskan then makan dgn spaghetti !
camtue pun boleh, cuma bg lya, lya lebih suka tumis kan bawang putih + bawang besar sikit..
then masukkan lah 'lauk-pauk' yang korang nak letak dalam tue..
tak kisah lah udang ker, isi ayam ker.. anything lah.. ikot yg korang suka..
tapi tadi, lya just letak sausage jer..
haha ! kenape? sebab nye.. dlm peti sejuk takde ayam,takde udang..
ape pun takdak ! yang ade makanan segera jer..
yg paling sesuai adalah sausage.. soooo, hentam !
then, last skali korang tuangkan lah sos prego tue..
make sure btul-btul masak..
make sure cukup rasa lah ape yang patot kan..
then angkat and serve !
masa korang serve tue pulak, kalau ade cheese slice.. taburkan lah sikit kat atas tue..
bukan ape, utk lebih umphh !
takpun letak sikit daun saderi, sebagai perhiasan..
nampak lah seri nye..
kalau takde macam lya nie, hentam saja lah ape yg ada k..
yg penting perut kenyang and pinggan sume licin !!


orait ! siap...
see... memg tersangat lah senang and simple kan..
oh ya ! dapur jgn lupa bersihkan yer..
mama korang tak tau lah cne kan.. mama saya confirm 'bising' punya ! hehehe..

okey, chiaw dulu..




Thanks for reading!

0 comments: